نمای بتنی پیش ساخته چیست و چگونه ساخته می شود؟
بررسی نمای بتنی پیش ساخته، مزایا، معایب و کاربردهای آن
نمای بتنی پیش ساخته چیست و چگونه ساخته می شود؟ در واقع نمای بتنی پیش ساخته از جمله مصالح بسیار پر کاربرد در صنعت ساخت و ساز می باشد. برخورداری از سطح صاف، یکدست و صیقلی، طول عمر و مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی مختلف و ظاهر مدرن، موجب استفاده روز افزون و گسترده از آن شده است. پنل های بتنی پیش ساخته از جمله مصالح بسیار پرطرفدار در دنیا می باشد.
نمای بتنی پیش ساخته چیست؟
در رابطه با نماهای بتنی پیش ساخته باید بگوییم که اگر خواهان داشتن ساختمانی با نمایی کاملا مدرن و شیک هستید، بتن نما ها (یا بتن اکسپوز) برای شما ساخته شده است. در واقع این نما ها از جمله مصالح بسیار پر مصرف در صنعت ساختمان سازی و معماری مدرن بوده و تحولی عظیم را در این حوزه ایجاد نموده است. طی سال های اخیر این نما های پیش ساخته در کشورهای پیشرفته بسیار بکار گرفته شده است. قدمت استفاده از این نوع پوشش ساختمانی به سال های نخست پس از جنگ جهانی اول برمی گردد. زمانی که کشورهای درگیر جنگ و خرابی به دنبال راهی برای برگشتن شکوه سابق به شهر ها بودند؛ لذا به مصالحی کاربردی نیاز داشتند که دارای خصوصیاتی چون ساخت سریع، ظاهر مدرن و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد. مهندسین و معماران آن دوره، پس از بررسی های بسیار از بین گزینه های بیشماری که از لحاظ فرم، ترکیب و سطح کار وجود داشت، موردی مناسب تر از نمای بتنی پیش ساخته نیافتند.
اکسپوز بتنی پیش ساخته از لحاظ طرح و شکل از انعطاف بالایی برخوردار بوده و کاربرد آن در دوره پسا جنگ به دلیل داشتن مزیت اقتصادی، کاهش زمان ساخت و ساز و اطمینان از ساخت با کیفیت بالاتر، بسیار مطرح بود، ضمن اینکه این مصالح عموما در کارخانه به شیوه ای کنترل شده تر تولید می شوند، در مقایسه با بتن درجا که در فضای خارج از کارخانه ساخته می شود.
نمای بتنی پیش ساخته چیست و چگونه اجرا می شود؟
کاربرد نمای بتنی پیش ساخته چیست؟
امروزه تعداد بسیار زیادی تولید کننده بتن اکسپوز با کیفیت و ویژگی های مختلف در سراسر جهان فعالیت می کنند که این امر ناشی از افزایش مصرف این محصول در طراحی و ساخت بنای های مدرن امروزی می باشد. در پاسخ به این سوال که کاربرد نمای بتنی پیش ساخته چیست، می توان به موارد زیر پرداخت:
محوطه پارک ها و باغ ها
پیاده روها و محل های رفت و آمد
کف استخر(به دلیل مقاوم بودن این نوع بتن در مقابل نفوذ آب)
نمای داخلی و خارجی ساختمان (به دلیل داشتن سطح صاف و زیبا)
پوشش های حمل و نقل و جاده ای
مزایای استفاده از نمای بتنی پیش ساخته
نمای بتنی پیش ساخته به معنای واقعی کلمه محصولی ایده آل برای معماری مدرن به شمار می آید، علت آن را می توان در ظاهر سرد و خشک بتن پیدا کرد. بتن از دیرباز از مصالح مقاوم در صنعت ساختمان سازی و راهسازی بوده و نقشی کلیدی در اجرای سازه هایی مانند اسکلت اصلی ساختمان، پایه پل های اتوبان و همین طور جاده ها داشته است. در پاسخ به سوال مزایای استفاده از نمای بتنی پیش ساخته چیست؛ می توان به موارد ذیل اشاره داشت:
در عایق و بهینه سازی انرژی نقش بسزایی دارد.
مقاومت فوق العاده ای را در شرایط محیطی مختلف از خود نشان می دهد.
در صورتی که نیاز به تعمیر پیدا کند، هزینه ای بسیار کم صرف خواهد شد.
در لیست مصالح نمای ساختمان در دسته مصالح کم هزینه و با کیفیت قرار دارد.
قابلیت اجرا در تمام فصول و شرایط آب و هوایی مختلف را دارد.
نسبت به سنگ های مصنوعی عرضه شده در بازار، وزن بسیار کمی دارد.
در فهرست مصالح ساختمانی سبز مقام نخست را از آن خود نموده است.
طول عمر و دوام این محصول زیاد است.
در ادامه مقاله قصد داریم به این سوال که معایب استفاده از نمای بتنی پیش ساخته چیست، به شما پاسخ دهیم.
معایب استفاده از نمای بتنی پیش ساخته چیست؟
با خواندن مزایای ذکر شده، می توان این مصالح پیش ساخته را جزئی تفکیک ناشدنی در هر پروژه ای دانست، اما باید به عیوب این نما ها هم توجه کرد؛ مثلا اگر بخواهید از نمای بتنی با همان رنگ طبیعی خاکستری استفاده کنید، ممکن است سبب سردی و بی روح شدن نما شود. پس در نظر داشته باشید که بتن از نظر بصری سردی خاصی به فضا می دهد و ممکن است مناسب هر فضایی نباشد. با وجود اینکه نمای بتنی کاربری های گسترده ای را شامل می شود، اما بهتر است با توجه به فضای مورد نظر به سراغ آن بروید.
بتن اکسپوز، موارد استفاده و روش های اجرای آن
چگونگی ساخت نمای بتنی
در بتن های پیش ساخته اکسپوز که قرار است در پروژه های ساختمانی استفاده شوند، مراحل تولید در کارخانه انجام می گیرد و در نهایت بتن اکسپوز آماده به محل مورد نظر برای اجرایی شدن پروژه منتقل می شود.
این نما های پیش ساخته اصولا از کنار هم قرار گرفتن تایل های کوچک شکل گرفته که در نهایت طرح بزرگی را ایجاد می کنند. تایل بتنی پیش ساخته پس از اینکه آماده شد، جهت اجرا به محل مورد نظر فرستاده می شود و برای کاربری های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد. یک خصوصیت جالبی که در مورد تایل های دکوراتیو بتنی وجود دارد این است که با وجود اینکه آنها از جنس بتن هستند، وزنشان چندان زیاد نیست. دلیل این امر بکار رفتن متریال های دیگر در ترکیب بتن است که باعث می شود وزن آن تا حد قابل توجهی کاهش یابد.
تایل بتنی را می توان به عنوان دیوارپوش داخلی، پوشش کف محوطه، طراحی داخلی و یا نمای ساختمان اجرا کرد. از دلایل محبوبیت این سازه های پیش ساخته می توان به طرح ها و رنگ بندی های متنوع آن اشاره کرد؛ برای نمونه طرح سه بعدی، طرح چوب و ساده به همین دلیل نمای بتنی پیش ساخته که ترکیبی از همین تایل ها است، اولین گزینه انتخابی برای بسیاری از معماران در سراسر جهان می باشد. تایل های نمای بتنی پیش ساخته ضمن داشتن ظاهری مدرن، مقاومت بالایی در شرایط محیطی مختلف مانند طوفان، باران اسیدی داشته و در برابر اشعه خورشید، کیفیت و زیبایی خود را به خوبی حفظ می کنند.
نحوه اجرای نمای اکسپوز پیش ساخته
به منظور اجرای این نماها با توجه به نوع پنل و مسلح یا غیر مسلح بودن آنها، از روش های مختلفی استفاده می کنند. نوع مسلح پنل به صورت خشک و مدل غیر مسلح آن به صورت تر اجرا می شوند:
اجرا به روش تر
در این روش از دوغاب ماسه و سیمان استفاده می شود. برای شروع ابتدا شکاف هایی در قسمت پشتی تایل های بتنی ایجاد شده یا به وسیله مفتول های پشت تایل و ادوات اسکوپ، اسکوپ را در تایل ایجاد نموده و بعد از به صف کردن آنها کنار هم، پشت تایل ها را دوغاب می ریزند.
اجرا روش خشک
برای اجرای نمای بتنی پیش ساخته به روش خشک، راهکار های متعددی وجود دارد که برخی از رایج ترین آنها به شرح زیر می باشد:
زیر سازی فلزی و سپس استفاده از چسب کاشی یا چسب مگا استون
زیر سازی فلزی و سپس استفاده از پیچ نمایان یا پیچ غیر نمایان
اجرای نمای پیش ساخته با زیر سازی و پیچ
اجرای نمای بتنی پیش ساخته با زیر سازی و چسب کاشی
انتخاب روش مناسب برای اجرای نمای بتنی، بسته به ساختمان و شرایط اجرای نما متفاوت است. برای انتخاب بهترین گزینه، مشورت با متخصصین نمای بتنی پیش ساخته از الزامات کار است تا در نهایت تصمیمی درست گرفته شود.
جالب است بدانید که نمای بتنی به صورت قالب خوابیده و با استفاده از بتن خود متراکم حاوی نانوذرات تولید شده و سپس با کمک دانه بندی مناسب و ریزدانه های خود، به صورت نما درمی آید. همچنین ضخامت پانل های نمای بتنی با توجه به نوع کاربری و بنابر سفارش هر مشتری، قابل انتخاب است و می تواند تغییر کند.
نتیجه گیری
نمای بتنی پیش ساخته مناسب مهندسین و معمارانی است که می خواهند جلوه ای مدرن به ساختمان های خود بدهند. در این مطلب سعی شده است تا شما را به طور کامل با نمای بتنی پیش ساخته آشنا نموده، به سوالاتی نظیر:
نمای بتنی پیش ساخته چیست؟
مزایا و معایب نمای بتنی پیش ساخته چیست؟
اجرای نمای بتنی پیش ساخته چگونه است؟
پاسخ دهیم و شما را با روش های مختلف اجرای این نماها آشنا سازیم تا با آگاهی بیشتری در مورد انتخاب نمای مورد نظرتان اقدام کنید. برای دریافت مشاوره در این زمینه می توانید با کارشناسان شرکت آذران تماس حاصل فرمایید.
آشنایی با بتن نما یا بتن اکسپوز
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید: