روانشناسی رنگ در محل کار
روانشناسی رنگ در محل کار چه فوایدی دارد؟
فضا و محیط کاری در روال عادی امور سازمان، نقشی بسزایی را ایفا میکند. رنگهایی که برای طراحی داخلی محیط کار استفاده میشوند میتوانند بر روحیات پرسنل تاثیرگذار باشند. طی تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، رنگها تاثیرات روانشناسی بر افراد دارند. خصوصیات و تاثیرات رنگهایی که در محیط کار استفاده میشود، به شکل زیر بیان شده است:
1- رنگهای سرد شامل آبی و سبز
رنگهای سرد برای محیط هایی که نیاز به فعالیت بدنی زیادی دارند، مناسب هستند. این نوع رنگها ملایم و آرامبخش هستند و از خستگی افراد در محیط میکاهند. رنگ آبی موجب ایجاد محیطی آرام و صلح آمیز میشود و هیجانات را از کارکنان دور میکند. اگر دقت کرده باشید در بیمارستانها، جراحان با رنگ سبز وارد اتاق عمل میشوند زیرا این رنگ میتواند به بیماران آرامش دهد. همچنین تسکین دهنده بوده و میتواند از تنشها و فشار روانی ناشی از کار بکاهد.
رنگ سبز یادآور طبیعت و رنگ آبی تداعی کننده دریا و آسمان است. بنابراین میتوانند آرامش و صلح را در محیط کار برقرار نمایند. در صورتی که محیط کار شلوغ باشد، کارکنان بیشتر نیازمند آرامش هستند. بنابراین رنگهای سبز و آبی متناسب با محیط های پر رفت و آمد است.
2- رنگهای گرم از قبیل زرد، قرمز و نارنجی
بر اساس روانشناسی رنگ در محیط کار ، محیط هایی که آرام و بدون ورود و خروج ارباب رجوع هستند، نیاز به هیجان دارند. در این محیطها آرامش حکم فرماست و به همین دلیل ممکن است پرسنل دچار خواب آلودگی شوند. استفاده از رنگهای تند و آتشین میتواند آنها را به وجد آورد. از جمله رنگهای زرد و قرمز و نارنجی در ردیف رنگ های گرم هستند که هیجانات را تحریک میکند و مانع از کسلی و تنبلی کارکنان میشود. این رنگها بیشتر در اتاقهای کنفرانس استفاده میشود که افراد را برای مشارکت در بحثها تهییج میکند و موجب دستیابی به نتایج مطلوب میشود. در برخی موارد استفاده از سایر رنگهای خنثی، همچون خاکستری و کرم در کنار رنگهای گرم تاثیرگذاری بیشتری دارد و نوعی تعادل را پدید میآورد.
رنگ زرد پرانرژی و گرم است و بیشتر برای راهروهای باریک استفاده میشود. رنگ نارنجی، چالشی است و یک رنگ انرژی زا به شمار می رود و بیشتر برای سالنهای غذاخوری و سلف سرویس در محیط کار کاربرد دارد. ترکیب رنگ قرمز با خاکستری نوعی متانت و وقار را به محیط میبخشد.
3- رنگهایی با تاثیر دوگانه از قبیل بنفش
رنگ بنفش ترکیبی از دو رنگ آبی و قرمز و مقدار کمی سفید است. این رنگ بیشتر در نزد جوانان محبوبیت است و به آنها انرژی میدهد. محیط هایی که کارکنان میانسال دارند میتوانند از این رنگ استفاده کنند تا بازدهی آنان را افزایش دهد. توصیه میشود این رنگ به تنهایی استفاده نشود و در کنار آن رنگهای خنثی نیز به کار برده شود.
4- رنگهای خنثی از قبیل سفید، خاکستری، قهوهای و سیاه
رنگهای خنثی تاثیراتی کمتری در محیط ایجاد میکنند. این رنگها باید در کنار سایرین استفاده شوند. رنگ سیاه غمگین است و موجب افسردگی کارکنان میشود. تا جایی که ممکن است، باید کمتر از این رنگ استفاده شود و بیشتر در کنار سایر رنگ ها مقدار کمی از آن، مورد استفاده قرار بگیرد.
با روانشناسی های محیط کار که توسط آذران فضانما ارائه شده، بیشتر آشنا شوید
انتخاب رنگ براساس طراحی داخلی
افرادی که در حوزه طراحی داخلی فعالیت دارند بر این نظرند که انتخاب رنگ باید با توجه به نورپردازی و مساحت و محیط شهر انتخاب شود. در زیر به نکاتی برای انتخاب رنگ میپردازیم:
- مکانهای کوچک نیازمند رنگهای روشن هستند زیرا رنگ تیره محیط را کوچکتر نشان میدهد.
- در مکانهایی که در معرض نور طبیعی نیستند، باید کمتر از رنگهای تیره استفاده شود.
- رنگ دکوراسیون و سایر وسایلی که در محیط کار چیده می شوند، باید متناسب با رنگ دیوارها باشد.
- موضوع فعالیت کاری نقش زیادی در تعیین رنگ دارد. برای مثال زمانی که محیط کار با کودکان سرو کار داشته باشد از جمله مهد کودک یا آموزشگاه ها، باید از رنگ های شاد از قبیل صورتی یا یاسی استفاده کرد.
- استفاده از تضاد رنگها در محیط های کوچک مناسب نیست زیرا اجسام و وسایل را بزرگتر نشان میدهد و در نتیجه محیط را کوچکتر نشان میدهد. البته تضاد رنگ قابلیت تحریک و تهییج کارکنان را دارد.
- ایجاد هارمونی و هماهنگی میان رنگ، آزار دهنده نیست و بدین وسیله می توان طراحی زیبایی را خلق نمود.